Basisrecept oliebollen

Basisrecept oliebollen

 

Afdrukken

Basisrecept oliebollen

Keuken Nederlandse keuken
Bereidingstijd 20 minutes
Porties 20
Auteur Boodschappen

Wat gaat er in?

  • 250 milliliter melk
  • 0.5 zakje gedroogde gist 7 g
  • 0.5 eetlepel witte basterdsuiker
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 0.5 ei losgeklopt
  • 0.5 citroen rasp
  • 1 eetlepel zonnebloemolie om in te frituren
  • poedersuiker

Benodigdheden

  • keukenpapier

Hoe maak ik het klaar?

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  2. Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  3. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
  4. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  5. Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.

Tips / Opmerkingen

Bereidingstip

Voeg aan het oliebollenbeslag de geraspte schil van 1 schoongeboende sinaasappel (in plaats van citroenrasp), 200 gram blanke rozijnen en 1 appel, in stukjes gesneden, toe.

Vervang de helft van de melk door bier en voeg 75 gram gehakte gekonfijte kersen (bigarreaux), 100 gram krenten en 1 theelepel kaneelpoeder toe.

Voeg 100 gram gedroogde abrikozen (geweld in sinaasappelsap), in stukjes, en 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes of -snippers (op siroop) toe.

Schep 100 gram gedroogde cranberry’s of 50 gram gehakte sukade en 50 gram gehakte gekonfijte sinaasappelsnippers en 1 eetlepel koekkruiden door het beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *